Co jsme si přečetli ve Wiredu

(poznámky kurzivou jsou od jansana)

PRVNÍ ŽENY PROGRAMÁTORKY ODMĚNĚNY (8 května)

Šest žen, které před padesáti lety jako první ženy programovaly první kompjútr ENIAC, dostanou v červnu mezinárodní ocenění (Hall of Fame Award) tj. cenu mezinárodní associace "Ženy v technologii ". ENIAC -byl první počitač na světě a vznikal za posledních let druhé světové války. Programátorky ENIACu byly tehdy ještě šovinisticky klasifikovány jen jako "úřednice". (Příští genrací byl počitač UNIVAC - měl jsem čest u nich v sedmdesátých letech také pracovat - a firma později změnila své jméno na UNISYS).

BLUE SE BUDE JEŠTĚ MUSET UČIT ( 12 května)

Jak známo, DEEP BLUE vyhrál nad Kasparovem v šachu, ale jelikož nepoužívá umělé inteligence, má prý se ješte ledacos učit, např. od jiného počitače, který hraje šachy, nazvaného Mr. DATA (University of California). Sám Kasparov tvrdí, že BLUE vyhrál proto, že ho naprogramovali tak, aby prý pobil zrovna "jen" Kasparova (to byl ale účel, ne?)

INTEL ZRYCHLUJE (14 května)

Intel chce svůj podíl na každém kompjútru. Jejich ALA technika (Application Launch Accelerator) umožňuje nastartovat aplikaci až dvakrát rychleji (tedy ve Windows, ale jenom nastartovat!).

SKUPINA NA NETU SE SNAŽÍ OMEZIT MICROSOFT (15 května)

Víc než 600 lidí ze San Franciska poslalo e-mailovou žádost (Net Action), aby se zahájila nová kampaň proti Microsoftu, neboť prý opět překračuje hranice antitrustových zákonů. Microsoft podepsal v roce 1994 slib, že skončí své pochybné praktiky, týkající se prodeje operačních systémů a jednání se zákazníky. Jeho primárním terčem je teď Internet. Microsoft tuto akci nekomentuje (a proč by měl? Má s ní snad ještě souhlasit?)

STUDENÁ VÁLKA V KOSMU KONČÍ (19 května)

Když Kanaďané chtěli nafilmovat pro svůj extravelký filmový formát IMAX start kosmické lodi Kolumbie v roce 1981, museli mít na to ještě specielní povolení. Dnes si pro svůj film, který je o společném americko-ruském letu, mohou najmout i astronauty jakožto herce. Poprvé už také mohli filmovat i uvnitř ruských zařízení v Bajkonuru. Firma Lockheed dokonce spolupracuje s Rusy na nových odpalovacích zařízeních (bude to směs ruské - tj.malé - ceny a americké -tj.lepší - technologie)

FIRMY SE SNAŽÍ PŘETÁHNOUT WEB NA TV (19 května)

Kalifornský NETChannel spolu s Thomson Consumer Electronics zavádějí nový systém přístupu na Internet a to skrze televizní přijimač. Přídavná zařízení se zatím pronajímají za 30 dolarů měsíčně. Také Interactive Media z Nové Jerseye začnou pronajímat za stejnou cenu od srpna tohoto roku. A Los Gatos ICTV bude ještě navíc nabízet výběr TV her (samozřejmě placených extra, předpokládám?)

SATANISTÉ ŽALUJÍ ISP, ABY UMLČELI USENET POSTER (20 května)

San Diego ISP (Internet Service Provider) cituje Komunikační zákon o moralitě, který ji prý zbavuje zodpovědnosti za obsah stránek jejích zákazníků, neboť na ni byla podána žaloba dvěma satanisty. Ti utrpěli šok, když si o sobě přečetli obvinění na jedné stránce WEBu. Anonymní prohlášení (poster) Curio detailně popisovalo údajné zločiny žalobců (a jsme zase u toho - kde vlastně končí svoboda projevu?)

jansan