Výběr z edičního plánu vydavatelství TALPRESS

pro rok 1998



Les Martin: Akta X - Strach
Na displejích bankomatů a mikrovlnných trub ve Franklinu v Pensylváni se začínají objevovat zářící nápisy plné zhouby. Výsledek se projeví okamžitě a strašlivě. Vlna strachu proměňuje malé ospalé městečko v noční můru, která způsobí, že ze vzorných matek a otců se stávají vrahové. Kdo ovládá tlačítka tohoto nejmodernějšího způsobu hrůzy? Je to lidská ruka? Elektronický ďábel, který vyvolává bolest? Jedna věc je jasná. Pokud Mulder a Scullyová nenajdou řešení, Franklin v Pensylvánii je odsouzen k brzkému zániku. Čeká na Vás další z epizod, které již znáte z televizní obrazovky.
Brožované, formát 124 x 183 mm, rozsah cca 100 stran. Vyjde v lednu.

Philip Kindred Dick: Temný obraz
Temného obrazu si autor, jeden z největších mistrů moderní science-fiction, vážil nejvíce z celé své tvorby. Za Dickovo mistrovské dílo označuje román i většina kritiků. Do knihy, na které pracoval se značným vypětím, vtělil mnoho autobiografických momentů, především své zkušenosti s drogami. Brilantně je přetavil do napínavého a téměř kyberpunkového příběhu, v němž hlavní roli hraje rozpad osobnosti i společnosti, ztráta identity myšlení a vnější podoby člověka. Temný obraz není příjemnou ani odpočinkovou četbou. Vynikající literární formou zachycuje temné stránky lidské existence. Je to jedna z mála knih, v nichž sci-fi opouští škatulku komerce a jasně se řadí k nejlepším dílům krásné literatury sedmdesátých let.
Vázané, formát 130 x 200 mm, rozsah cca 270 stran. Vyjde v únoru.

Terry Pratchett: Johnny - Jen ty můžeš zachránit lidstvo
Johnny Maxwelovi je teprve dvanáct, ale jeho starosti by mu možná nezáviděl leckterý dospělý. Rodiče spolu v poslední době nevycházejí právě nejlépe, ve škole má práce až nad hlavu a ke všemu se ještě zvláštní věc, která mu zkomplikuje život. Johnny, jako většina dětí jeho věku, rád hraje počítačové hry. Když se ve hře Jen ty můžeš zachránit lidstvo dostává do finále a má zničit poslední lodě zlých mimozemšťanů, objeví se na obrazovce jeho počítače nápis: Nestřílejte, vzdáváme se. Mimozemšťané požádají Johnnyho o pomoc proti krvežíznivým lidem, kteří se je snaží vyhubit. Tento příběh, určen spíše mladším čtenářům, psal Pratchett pro svou dceru Thiannu v době, kdy byla stejně stará jako Johnny. Kniha je prvním dílem z volné trilogie o Johnnym, která bude postupně vycházet v Talpressu. Další díly nesou název Johnny a mrtví a Johnny a bomba.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 180 stran. Vyjde v únoru.

Terry Bisson: Medvědi objevují oheň
Není vůbec náhodou, že Terry Bisson je považován za nejnadanějšího a také nejvtipnějšího science-fiction povídkáře devadesátých let. Jeho povídky, založené povětšinou na jednoduchém a zároveň paradoxním nápadu, vycházejí z té nejlepší tradice sci-fi - totiž otázky „Co když?" Copak se asi stane, když se vám narodí synek s křídly, za něž by se nemusel stydět žádný anděl? Co se stane, když vám bankomat dá na vybranou mezi výběrem vkladu, uložením vkladu a počasím? Co se stane, když medvědi objeví oheň? Právě za rozkošné rozpracování poslední otázky sklidil Bisson přímo žeň ocenění - Huga, Nebulu, Locus a cenu Theodora Strugeona. Není asi náhodou, že se na internetovém žebříčku „100 nejlepších sci-fi povídek" umístila právě tato povídka na prvním místě.
Vázané, formát 130 x 200 mm, rozsah cca 300 stran. Vyjde v březnu.

???: Akta X - Eva
Dvě identické vraždy, jedna na východním pobřeží, druhá na západním. Dvě identická děvčátka, která do nich možná jsou, možná nejsou zapletena. Jsou tyto zrcadlově podobné vraždy pouhou bizarní shodou okolností? Agenti FBI Mulder a Scullyová si to nemyslí. A když je vyšetřování zavede k lékařce experimentující s lidskou DNA, která si zahrává s genetickými kódy, jsou postaveni tváří v tvář děsivým otázkám. Proč byla tato děvčata stvořena? Jsou produktem genetického pokusu, který selhal? Agenti Mulder a Scullyová to musí zjistit ještě předtím, než na svět přijde další várka vražedkyň. Další příběh z televizní obrazovky.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 120 stran. Vyjde v březnu.

N. E. Genge: Akta X - Neoficiální průvodce II
Pro všechny příznivce Akt X je zde průvodce, který se noří hluboko pod povrch Akt X. Kniha provede čtenáře epizodu po epizodu třetím vysílacím obdobím a odkryje skutečné paranormální jevy a události, jež inspirovaly každý jednotlivý případ. Obsahuje rovněž profily Davida Duchovnyho, Gillian Andersonové a ostatních herců i členů tvůrčího štábu. Nechtěli, aby se k vám tato kniha dostala.. Informace, které zde naleznete, jsou tajné a neoficiální. Nebyly předem připraveny, schváleny, povoleny, autorizovány či podpořeny žádnou organizací, která vytvořila Akta X. Když se jich zeptáte, popřou její existenci nebo jakýkoli podíl na jejím vzniku. Pravda totiž není tam někde venku ale tady.
Vázané, formát 185 x 228 mm, rozsah cca 300 stran. Vyjde v dubnu.

Krajní meze - 1. díl
Fanoušky sci-fi i příznivce televizních seriálů jistě potěší výběr epizod z proslulého amerického seriálu Krajní meze, jeho slavnou sérii z 60. let i vynikající nové pokračování, vyznamenané cenou CableAce za nejlepší dramatický seriál, jsme měli v nedávné době možnost vidět i na našich obrazovkách. V tomto prvním svazku najdeme vedle tří literárních adaptací televizních scénářů, jichž se ujali špičkoví autoři (Diane Duanová, John.M.Ford a Howard V Hendrix), i původní povídku Voják z pera Harlana Ellisona, klasické dílo military science fiction.
Brožované, formát 124 x 183 mm, rozsah cca 250 stran. Vyjde v dubnu.

Peter Haining: Čarovetřelci
Dostává se vám do rukou volné pokračování povídkové knížky Divodějní (Talpress 1997). Soubor povídek science fiction a fantasy obsahuje díla Terry Pratchetta, P. G. Wodehouse, Kurta Vonneguta Jr., Roberta Blocha, Roalda Dahla, Stanislava Lema, Arthura C. Clarka a mnohá další. Určitě budete mile překvapeni vysokou úrovní této sbírky.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 250 stran. Vyjde v dubnu.

Terry Pratchett: Těžké melodično
Jiné děti dostávají na hraní xylofónky. Zuzance stačilo požádat dědečka, aby si vysvlékl vestu. Ano. V té rodině je Smrť. Je těžké vyrůstat jako obyčejné děvče, když dědeček jezdí na velkém bílém koni a máchá kosou. Pak najednou musíte z jistých důvodů převzít zavedený rodinný podnik a spousta lidí si vás plete se zubní vílou. Musíte se také tváří v tvář postavit návykové hudbě, která se šíří po celé Zeměploše. To má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš). Skupina svou hvězdnou kariéru začne v hospodě U zašitého bubnu, ale netrvá dlouho a čeká je klub Jeskyně....Toto a ještě mnoho dalšího vás čeká v šestnáctém díle cyklu Úžasná Zeměplocha.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 400 stran. Vyjde v dubnu.

Krajní meze - 2. díl
Kniha se skládá ze čtyř žánrově velmi rozmanitých povídek. První z nich je dalším příspěvkem k druhu, k jehož označení by bylo možno použít názvu klasického díla H. G. Wellse „Válka světů": Obyvatelé Země se s pomocí vesmírných lodí brání stále častějším případům napadení bytostmi odkudsi z vesmíru. (Podle této povídky byl natočen jeden díl proslulého seriálu Star Trek.) Střetnutí obyvatel Země s bytostmi z vesmíru je námět i třetí povídky, jenže její děj se odehrává zčásti na Zemi.Druhá povídka je naopak „všední". Vypráví o lidech jako my, jenže obdařených nadpřirozenými vlastnosti, aniž to jejich okolí chápe. Děj se komplikuje detektivní zápletkou. Námětem poslední povídky je manželka, která je přesvědčena, že soustavně přijímá signály z vesmíru.
Brožované, formát 124 x 183 mm, rozsah cca 250 stran. Vyjde v dubnu.

Kevin J. Anderson: Akta X - Protilátky
V doutnajících troskách laboratoře pro výzkum genetiky v DyMaru, financované státem, je nalezeno tělo zohavené neznámou nemocí. Agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová se bojí, aby to nebyl počátek epidemie smrtelného umělého moru. Ve snaze zastavit smrtící virus, objevují něco, z čeho jim běhá mráz po zádech: David Kennessy, význačný badatel v oblasti rakoviny, dělal před smrtí pokusy se slibnou, leč velice nebezpečnou technologií, a to s mikroskopickými biostroji, které dokáží vyléčit libovolnou chorobu a zhojit jakékoli zranění. Teoreticky by to mohla být zázračná léčka, možná i cesta k nesmrtelnosti. Čeká na vás nové dobrodružství Akt X ze série nezfilmovaných příběhů.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 360 stran. Vyjde v dubnu.

Easton Royce: Akta X - Špatné znamení
Na střední škole Grover Cleveland se děje něco opravdu špatného a doplácejí na to nejoblíbenější studenti. Jeden po druhém se stávají oběťmi podivných rituálních vražd. Žena, která se zabývá okultismem a čtením z rukou, tvrdí, že to mají na svědomí planetární síly, ale Mulder a Scullyová mají jiné vysvětlení. Mulder a Scullyová musí případ vyřešit dřív, než bude vyvražděn celý maturitní ročník.
Příběh je zpracován podle televizního seriálu Akta X.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 120 stran. Vyjde v květnu.

Amy Thomson: Virtuální dívka
Dostává se vám do rukou vynikající sci-fi kniha , která se zabývá stejnými věcmi, jaké řeší kyberpank, ovšem s elegancí ženské autorky. Je to zkrátka průlom literatury, obyčejného příběhu a lidskosti do hájemství prkenných Gibsonů, Neurokněžníků, počítačových kovbojů a mafiánů s implantovanými mikročipy. Kniha vypráví příběh Arnolda, syna nehorázně bohatého průmyslníka, který jej nutí, aby šel v jeho stopách. On má ale obrovský talent pro programování. Ten nemůže uplatnit, protože jsme v půlce příštího století a po několika skandálech americký senát přijal přísné zákony proti vytváření umělé inteligence. Arnold prchá před otcovými nohsledy, poflakuje se jako bezdomovec, cestuje načerno v nákladních vlacích...
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 300 stran. Vyjde v květnu.

Ian Banks: Vosí továrna
Člověk se už jaksi od přírody rád bojí a nutno konstatovat, že v tomto ohledu nám Banks vychází více než vstříc. Vosí továrna je bizardní sondou do duše vyšinutého šestnáctiletého kluka, z jehož mentálního světa jde hrůza. Chladnokrevně vraždí bratra, sestřenici. Zlo, které páchá je pro něj nutné až nezbytné. Není mu dovoleno stát se mužem, neboť mu pes ve třech letech ukousl genitálie, a proto se realizuje, utvrzuje ve svém bytí právě smrtí jiných lidí a zvířat. Bankse odlišuje od jiných autorů především jeho vypravěčské umění. Banks je mistrem dávkování, závažná fakta se vynořují poznenáhlu, čtenář je od začátku zaujat a knihu neodloží až do hořkého a pro Bankse typicky ironického konce. Zvláštní kombinace hnusu a černého humoru, to vše opepřené skvělými dialogy napovídá, že Bankse nelze pohodlně zaškatulkovat. V jeho knihách se mísí krev s poezií a bizardní humor s typicky surrealistickými prvky. Ale především nám Banks dává možnost proniknout až na dno lidské duše - a příliš radostná exkurse to vskutku není.
Vázané, formát 130 x 200 mm, rozsah cca 190 stran. Vyjde v květnu.

Marc Shapiro : Gillian Andersonová - Akta X
Autor podává zajímavé a komplexní svědectví o životě Gillian Andersonové, která se narodila před třiceti lety v Chicagu. Pro čtenáře je zajímavé zjištění, že Andersonová má ve skutečnosti jen velmi málo společného s Danou Scullyovou z Akt X. Andersonová je skálopevně přesvědčena o existenci létajících talířů i dalších paranormálních jevů. Nechává si vykládat karty. Největším problémem jejího života jsou už od puberty muži. Osud Gillian Andersonové je klasickým hollywoodským příběhem o šťastné náhodě, která ji potkala v podobě Akt X a o tom, že ani s takovou náhodou nemusí být život právě jednoduchý.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 250 stran. Vyjde v květnu.

Michael French: Akta plná omylů
Komplikovaný a složitý děj několika desítek dílů seriálu Akta X je někdy příliš náročný nejen pro diváka, ale i pro samotné tvůrce. Co vám mohlo při sledování jednotlivých dílů uniknout se tady objevuje nelítostně rozpitvané do nejmenších podrobností. Je to zajímavý pohled do zákulisí, kdy se dozvíte, kde se vzala různá jména a čísla vyskytující se v seriálu, kde je děj Akt X nelogický a kteří herci se v různých rolích objevují dvakrát i vícekrát. Asi vás nepřekvapí, že v prvních třech sériích zahynulo nejméně 266 osob. Z každého dílu je také citován ten úryvek textu, který autor považuje za nejzdařilejší. I když se dozvíte, jak to bylo doopravdy, radost ze sledování Akt X vám to v žádném případě nepokazí.
Brožované, formát 124 x 183 mm, rozsah cca 250 stran. Vyjde v červnu.

Terry Pratchett: Zajímavé časy
Zuřivé boje! Smrť! Válka! (A Válkovi synové Hrůza, Zmatek a dcera Řinčila.) Nejstarší a nejtajemnější říše Zeměplochy se ocitla v chaosu způsobeném revolučním pojednáním na téma Co jsem letos dělal o prázdninách. Spojují se i ti nejchudší, protože nemají co ztratit - jen své vodní buvoly. Náčelníci bojují o moc. Válka (s Řinčilou) prochází ulicemi prastarých měst. A co stojí v cestě strašlivé zkáze, která by zničila všechny bez rozdílu? Mágská rada potřebuje někoho, kdo by se vypravil jako posel na Vyvažovací kontinent, který se zmítá v boji čtyř rodin o moc. Mágská rada se nakonec rozhodne, že za pomoci magického obřadu najde a povolá zpět ztraceného Mrakoplaše, protože jak říká arcikancléř Vzoromil Výsměšek: „Jestliže přežil všechno to, co tvrdíte že přežil, přežije i to, co tvrdíte, že nepřežije." A Mrakoplašovi v patách se táhnou nepříjemnosti. Na tisíci malých nožičkách. Sedmnáctý díl Zeměplochy.
Brožované, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 400 stran. Vyjde v červnu.

Robert Rankin: Přišli a sežnali nás aneb Armageddon II. jako akční krvák
Pro všechny ty, jimž se líbil Armageddon jako muzikál, je připraveno pokračování, v němž planetě Zemi opět hrozí smrtelné nebezpečí - tentokrát ovšem nikoli od mimozemských televizních producentů, ale od samotných sil pekelných, rozpoutaných novopečeným a vypečeným americkým prezidentem C. R. Wottochem. Oblíbený hrdina Rex Mundi je tedy nucen opustit idylickou budoucnost a vrátit se do krušné minulosti, aby společně s neúspěšným spisovatelem Jackem Dovestonem, poněkud již zetlelým Elvisem Presleym a jeho nerozlučnou mluvící kapustičkou uvedl do pořádku porouchané Kolo dějin a zabránil tak opakování nukleární katastrofy. Druhý díl trilogie srší humorem ještě víc než díl první a pro všechny dosud nezodpovězené otázky je nalezeno logické vysvětlení. Vědecky založení čtenáři se navíc dovědí jak to, že naše planeta obíhá kolem Slunce, a proč je dobré, aby mělo Kolo dějin funkci zpětného převíjení. Dostává se vám do rukou výborná fantasy na úrovni cyklu Zeměplocha od T. Pratchetta, který sám si Rankina velmi oblíbil.
Vázané, formát 108 x 175 mm, rozsah cca 300 stran. Vyjde v červnu.

Zpátky na začátek