Kopecky a jeho recenze


e-mail: jiri.kopecky@telecom.cz

Povídka: Jaroslav A. Polák: Město, prach a měsíční svit

Názor: I když námět z drsných postkatastrofických vztahů není nový, zde se výborně podařila atmosféra. Působivé, emotivní. Krátké oddělené úseky zvyšují napětí a jsou dobře provázány. Vhodná stylistika (zkracování vět). Chování lidí a zvířat, jakkoli odpudivé, je reálné. Vše bez obvyklých příkras. Kontrasty: klidná společnost x krizová - divoká situace, domácí mazlíčci x volná příroda, roztomilost x nemilosrdnost, morálka x bezvýchodnost. Šikovně naznačené charaktery (nejen u lidí) a přesvědčení - zbytky světonázoru. Čtenář by se mohl dožadovat zdůvodnění situace, na první přečtení se mi to zdálo jakési neúplné. Spojením s dobrou zápletkou do delšího textu by mohlo vzniknout opravdu skvělé dílko. Závěr nepovažuji za pointu, ale vykreslení charakeru dalšího z lidí (proč ne?).

Hodnocení: 7
Dne: 18.6.1998, 18:06
Číst povídku.. | Poslat recenzi na povídku.. | Recenze ostatních autorů..


Povídka: Karel Altman: Odpočinek

Názor: Na klasickou povídku příliš popisné. Jeden dlouhý popis + pointa. Strnulé, ale to byl asi záměr. Temně lyrické (závěr) - zkusit přepsat jako báseň ? Pointa průhledná, čtenář ji brzo odhalí. Může se těšit na nějaký zvrat, ale postupně je to čím dál tím jasnější. Mnohé to může zklamat. Určité plus: podtrhuje, že obvyklým koncem hrdiných bojovníků není sláva, jako ve většině fantasy, ale smrt.

Hodnocení: 3
Dne: 18.6.1998, 17:52
Číst povídku.. | Poslat recenzi na povídku.. | Recenze ostatních autorů..


Povídka: Miroslav Žamboch: Rasistickošovinistická pohádka s ekologickohomosexuálním podtextem

Názor: Rekl bych: cynicka (Holt je to o lidech.) parodie na oblibene pohadkove klise, i kdyz neobjevuje nic noveho. Jazyk skutecne trochu pripomina Lema - to jeho prijemne blaznive kupeni slovicek. Cimrman je inteligentnejsi, mytictejsi, prekvapivejsi. Drastictejsi cerny humor ale nevadi.

Hodnocení: 7
Dne: 13.9.1998, 2:44
Číst povídku.. | Poslat recenzi na povídku.. | Recenze ostatních autorů..


Povídka: Karel Havránek: Remíza

Názor: Myslenkove i zapletkove sterilni jako bezvyznamna epizoda z nudne a zdlouhave hnihy. Mozna taky, ze ano - ve Zbranich Special 2/98 je pokracovani v naprosto stejnem duchu. Nepokracoval bych v tom, nema to s~t~a'vu.

Hodnocení: 1
Dne: 13.9.1998, 3:12
Číst povídku.. | Poslat recenzi na povídku.. | Recenze ostatních autorů..



** Amber Stories ver. 1.1 **