AmberZine

OBSAH
Ondřej Novák -- StarWars: Epizoda 1 - Skrytá Hrozba

Petr Buryan -- Major Zeman: Legenda pokračuje?

Petr Frank -- Plastikové lahve

Petr Buryan -- Aerogel

Jiří Brossmann -- Recenze: Úsvit robotů, soumrak lidstva

Arron Flee -- Malé pivní zamyšlení

Arron Flee -- Zázrak

Hibi -- Ze světů fantasie

 

Plastikové lahve

Petr Frank

Ve velkoobchodech kam občas (a mimochodem velmi nerad) chodím nakupovat, protože je zde zboží asi o 15 až 25 procent levnější než kde jinde, jsem objevil jednu záležitost, která mi opravdu pije krev. Jsou to plastikové lahve. Ty vratné se silnějšími stěnami mi tak nevadí, na těch někdy i ulpí moje oko, ale pokud je v obchodě kdokoli kdo umí počítat ze základní školy, musí mu být jasné, že nevratné PET-ky jsou cenově daleko výhodnější. Je až s podivem, že v takových obchodech, které se v sortimentu potravin holedbají že mají prostě všechno, se nenajde ani jedna skleněná láhev. Všechny minerálky postupně přecházejí na plastikové lahve a obchody mají o práci méně, protože se nemusí starat o staromodní výkup skleněných lahví.

A toto všechno ještě zaplatí zákazník, protože jak si lze všimnout výroba plastikové lahve není nejlevnější. Na příklad Hanácká kyselka 1 litr ve skleněné lahvi stojí 5.40, zatímco 1,5 litru v plastu stojí 14 až 16 korun. Znám případy několika rodin, kde se spotřeba PET lahví pohybuje okolo pěti až osmi za den, jestli to tak začnou dělat za chvíli všichni tak si jednoduchým výpočtem můžeme objasnit kde za chvíli budeme.

Mě by ale nevadilo, že výrobci vyrábějí plastikové lahve, mě vadí že ve velkých obchodech jsou JENOM lahve z plastu. A co si budeme nalhávat, sklo je sklo. Je to tisíciletími prověřený materiál. Já si v každém případě koupím pití ve skle, ale KDE?