AmberZine

OBSAH
Ondřej Novák -- StarWars: Epizoda 1 - Skrytá Hrozba

Petr Buryan -- Major Zeman: Legenda pokračuje?

Petr Frank -- Plastikové lahve

Petr Buryan -- Aerogel

Jiří Brossmann -- Recenze: Úsvit robotů, soumrak lidstva

Arron Flee -- Malé pivní zamyšlení

Arron Flee -- Zázrak

Hibi -- Ze světů fantasie

 
Major Zeman : Legenda pokračuje

Petr Buryan

 

Je to zde! Opravdu! Oni se to odvážili opravdu rozjet! To jsou ale ...! Konečně dobrá detektivka! Pusť to tam, aspoň se zasmějeme! Přepni to na tu besedu, ať syn pochopí jaké to tu opravdu bylo! Dej tam fotbal a neotravuj s tím!!
 
Znáte všechny díly majora Zemana?
1.   Smrt u jezera (1945)
2.   Vyznavači ohně (1946)
3.   Krádež sladkého "I" (1947)
4.   Rubínové kříže (1947)
5.   Hon na lišku (1948)
6.   Bestie (1949)
7.   Mědirytina (1950)
8.   Strach (1951)
9.   Loď do Hamburku (1952)
10. Vrah se skrývá v poli (1953)
11. Křížová cesta (1954)
12. Kleště (1955)
13. Romance o nenápadné paní (1956)
14. Konec velké šance (1957)
15. Kvadratura ženy (1958)
16. Dáma s erbem (1959)
17. Proklaté dědictví (1960)
18. Bílé linky (1961)
19. Třetí housle (1962)
20. Modrá světla (1963)
21. Muž ze Salzburku (1964)
22. Tatranské pastorále (1965)
23. Šťastný a veselý (1966)
24. Klauni (1967)
25. Štvanice (1968)
26. Studna (1969)
27. Rukojmí v Bella Vista (1970)
28. Poselství z neznámé země (1971)
29. Mimikry (1972)
30. Růže pro Zemana (1973)

Ano, je čtvrtek 16. září a v televizi běží na ČT1 v nejsledovanějším čase první ze série detektivek - Major Zeman se vrací na naše obrazovky v seriálu Třicet případů majora Zemana. Díky svému normalizačnímu podtextu a mediální kampani (jak kladné tak těžce napadající ze strany odpůrců tohoto seriálu nebo pouze z konkurenčních důvodů) se o něm lidé baví více než o slečně Esme (což mně osobně vůbec nevadí). IronMan (Možno číst dvěma způsoby "Ajronmen" nebo také "Ironman" - pozn. autora) ve svém pořadu na své televizi úspěšně napadal a kritizoval Českou televizi za uvedení seriálu. Proč ne, když oponent není žádný a jedno proběhnutí titulků, že pořad vyjadřuje osobní názory IronMana, je náplní půlhodinového pořadu. Možná si soukromá televizní společnost spočítala, že tento (tolik diskutovaný a ze všech stran již přes rok rozebíraný) pořad bude mít divácký zájem. Výsledky po prvním díle mluví samy za sebe. Mluvčí České televize Renata Elhenická to shrnula následovně:

"Seriál samotný zhlédlo 27,5 procenta všech televizních diváků, což představovalo 52 procent těch, kteří měli v daném okamžiku zapnutou televizi. Následující dokument Spirály zrady vidělo 17,7 procenta diváků, tedy 38 procent těch, kteří byli přítomni u televizorů," uvedla. Dokonce i následující besedu, vysílanou od 22:05, sledovalo 9,4 procenta diváků, což je 39 procent těch, kteří měli televizi zapnutou.(zdroj ČTK)

Česká televize po dlouhé době zasadila soupeřovi ránu. I když v případě České televize šlo spíše o výstražný políček. IronMan nemohl již nic dělat. Konkurence ho předběhla. Proto se z něj stal velký moralista a prohlásil, že ON by si nikdy něco takového nedovolil vysílat. Teď stačí jen IronMana varovat známým rčením: "Nikdy neříkej nikdy!" A to se zde raději nepozastavuji nad programovou skladbou jeho televize. To by si zasloužilo jistě článek pro sebe...
 
Nad etikou vysílání seriálu s normalizačním podtextem, zaobaleného do dokumentů a diskusí, vysí stále mnoho otazníků.

Nad vysíláním seriálu vysí mnoho otazníků a rozhodnutí ČT se budou jistě rozebírat ještě dlouhou dobu. Předně: Musela ČT zařadit tento seriál do nejsledovanějšího času, i když věděla, že je u nás hodně lidí, kterým půjde proti srsti? Nestačilo ho zařadit v podvečerních hodinách, kdy se na něj mohl rovněž dívat každý, kdo má o tento seriál zájem? Nemohla se ČT nejdříve domluvit s Konfederací politických vězňů na formě odvysílání seriálu a vysvětlujících dokumentů? Abych jenom nekritizoval. Osobně velice schvaluji systém vysílání, jak jej ČT zavedla. Zaobalení filmů do jednotlivých objasňujících dokumentů bych nazval NUTNOSTÍ, protože (jak vidno z vývoje volebních preferencí) náš národ je silně sklerotický a naivní - bohužel - a podobných dokumentů připomínajících naši "slavnou" minulost tak důkladně připomínat.

A postoj Konfederace politických vězňů? Tyto lidi mám osobně ve velké úctě. Nicméně uraženecký postoj k uvedení seriálu mě hodně překvapil. Tito lidé si vytrpěli ve své době nejvíce a nikdo to tolik "neodnesl" jako oni. Jedině oni by nám měli KAŽDÝ jednotlivý díl objasnit, zůčastňovat se besed a uvést seriál na správnou míru. Místo toho podají trestné oznámení. Jejich postoj k minulosti je v tom případě vyjasněný a jejich názor jasný: Neohlížejme se na to, co se zde stalo a raději zapomeňme. Běda tomu, kdo by chtěl znovu lidem připomenout tyto roky. Vkládám jim do úst tyto slova, přestože je nikdy neřekli. Z jejich chování však z nich mám takový pocit. Je to stejné jako, když doktor řekne rodině nemocného pacienta: "Promiňte, ale pacient má zákeřnou chorobu. Zavřeli jsme ho a dáváme od něj ruce pryč. Raději ho ani nechtějte vidět a zapomeňte na něj."

A jedna otázečka na závěr: Proč Konfederaci politických vězňů nevadí vysílání Filmového týdeníku na České televizi? Díly vzniklé v letech kdy se točilo také Třicet případů Majora Zemana nebyly normalizační ?

PeB - 22.09.1999