amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
 
interakce
historie
crew
ego
BTW
Bohemiacon 2000

Na Bohemiacon jsem jezdil vždycky rád a na ten letošní jsem se těšil obzlášt, protože před dvěma roky jsem nemohl a loni se nekonal. Navíc byl tentokrát pojmut jako klubová akce Avalonu, což znamenalo, že by nás tam mohlo být hodně. A také že ano. Ale vezměme to od začátku. Navzdory velké výpravě lidí z našeho klubu jsem se na cestu do Ústí vydal s "tvrdým jádrem" AmberZine, jmenovitě to byli Macíček, BVer a Jirka. Sraz na nádraží se nakonec uskutečnil a dokonce se podařilo na úplně poslední chvíli zabránit BVerovi aby si koupil druhou jízdenku. Dorazili jsem do Ústí a hned se vydali směrem k pedáku, kde se Bohemiacon tradičně koná. Následovalo ubytování, proti svým původním plánům sdílet avalonské komnaty jsem nakonec skončil na buňce se svými spolucestujícími, doplnil nás ještě mistr Medek. A pak rychle zpět do centra dění. To by ovšem cesta nesměla vésti kolem tradiční restaurace U hnáty, kde se v tu dobu nacházela už hezká řádka účastníků conu. Nakonec jsme ale přeci jenom do onoho centra dění dorazili. Následovala setkání s řadou známých, objevovali se též další lidé z Avalonu. Z pátečního programu jsme toho, pravda, moc nestihli, ale co se dá dělat. Alespoň jsem na krátkou chvilku nahlédl na povídání paní Vrbenské o Sexu, kráse a smrti bojovnic, které bylo samozřejmě užasně připravené a podané. Důležité ale bylo, že jsme stihli podařenou párty v komnatách Avalonu, která se postupně rozšířila na přilehlé schodiště, kde se řešili zásadní otázky jako třeba další existence AmberZine, či příslušnost různých skupin do různých hudebních žánrů. Spát se šlo opravdu docela pozdě, nebo přesněji řečeno docela časně ráno.

Druhý den byl, co se týká účasti na programu lepší. Na začátek jsem si dal obligátní povídání Vaška Pravdy o Fandomu i fandomu. A opět jsem si říkal, proč vlastně na tuhle přednášku pořád chodím, když už přesně vím, o čem ten Vašek bude mluvit? Jestli to jenom nebude tím, že je skutečně užasný :-). Každopádně jeho povídání bylo tak náročné, že bylo nutné nabrat nové síly. A ty se nejlépe nabírají dobrým obědem, což jsme také učinili. Nutno říci, že v restauraci Cihelna vaří skutečně moc dobře. Přesto jsme odtud rychle spěchali zpět, protože nás lákalo povídaní o natáčení filmů na motivy Pána prstenů. Povídání se trochu pozdrželo, protože chyběla technika, ale nakonec se vše podařilo zajistit a mohlo se začít. A bylo to skutečně velmi zajímavé. Pavel Němec hovořil opravdu zasvěceně a bylo vidět, že se o toto téma dost zajímá. Navíc to všechno výborně podal, takže je možno jeho program označit za jeden z vrcholů celého conu. Na monitoru jsme měli možnost zhlédnout řadu vpodstatě "ukořistěných" fotografií z míst natáčení, protože všechno je velmi tajné a opravdu hodně málo toho pronikne na veřejnost. Snad s vyjímkou jednoho oficiálně uvolněného traileru, který nám byl též ukázán. Každopádně se zdá, že Peter Jackson pro nás připravuje velmi slušnou podívanou, takže je na co se těšit. A bude ještě dlouho, protože premiéra prvního filmu je plánována na konec roku 2001. Kvůli počátečnímu zdržení jsme sice nestihli besedu s Jiřím Kulhánkem, ale "chlubení se" Vaška Pravdy o tom, jak se dá získat Eurocon, už ano. No, prostě se pochlubil. Vždyť také je čím, získat Eurocon není maličkost a muselo být jistě vynaloženo velké diplomatické úsilí o získání hlasů. To už ale v dalším sále běžel blok mangy. Shlédl jsem asi hodinu z prvního filmu, poté jsem místnost pro nedýchatelný vzduch opustil. Škoda, protože film byl rozhodně zajímavý. Nahlédl jsem na besedu se "zahraniční hostovou" paní Susan Schwartzovou, která píše Rhodana. Spolu s ní besedovaly ještě F. Vrbenská a J. Rečková. A pak následovala tombola, ve které dominoval nejmenovaný "arabský" účastník a též pan doktor Chocholoušek. Ti dva vyhráli dohromady snad 10 cen. Ještě, že jsem si nekoupil nějaký los. Následná filmová předpremiéra se bohužel nekonala, měl to být prý "Hollow man". Zamrzí, ale vina nebyla na straně pořadatelů. A pak opět přesun na koleje a debaty na různá témata. Spát se šlo o něco dříve než v pátek.

Neděle je vždycky takovým líným, ospalým dnem, kdy se už nic moc neděje. Nahlédl jsem pouze na tradiční "O conu po conu", kde si Mirek Szábo "vylévá" srdce, proč se co povedlo a proč nepovedlo a to bylo vlastně vše. Pominu-li příšernou cestu domů vlakem v šíleném vedru. Takže to bylo s tím povedlo/nepovedlo? Vcelku se dá říci, že povedlo. Con byl pohodový, žádný spěch, na závadu byly výpadky v programu, kterých bylo možná více než je zdrávo, ale celkový dojem byl přesto pozitivní. OK, příště zase. az

amber.zine
futura sci-tech sci-fi kultura mimo
Amber Crew