amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
amber
interakce
historie
crew
ego
BTW

Armabeton 2
[15/25]
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [tisk]

Doctor H & Zikfryd


     "Co jsi říkal? Nerozuměl jsem ti," zeptal se Sykora.
     "Ale nic. Jen jsem se chtěl zeptat, proč je všude taková zima?" změnil Willy téma hovoru.
     "Abych pravdu řekl, tak za to vlastně můžeš ty," začal vysvětlovat Sykora. "Po tom tvém velkém broušení, a že to byl pořádný brus, zbylo v atmosféře příliš mnoho prachu. Sluneční paprsky nedokáží tou clonou proniknout a nemohou tudíž zahřívat planetu. Zemi hrozí hladomor a doba ledová. Nemůžeš nám poradit co s tím? Jak tě znám, určitě znáš řešení."
     "To víš, že znám, a je to v podstatě jednoduché, stačí na to kus hadru."
     "To je perfektní, já věděl, že je na tebe spoleh. Musíš to říct záchrannému týmu."
     "Je mi líto, ale to nemůžu. Dokud bude Henry Presny předsedou, tak nikomu nic nepovím."
     "Willy, zapomeň na chvíli na svůj vztek, vždyť jde o záchranu celé planety. Víš kolik nevinných trpí a umírá hlady?"
     "A já trpět můžu? To je nějaká podivná logika. Promiň, ale v tomto případě nemohu ustoupit. Je to otázka cti. Ostatně odpovědnost za danou situaci nesou vládcové velkých států, ti trpí Presnymu jeho zvěrstva. Až ho odvolají, tak se ozvi. A teď mě omluv, musím si ještě něco vyřídit," prohlásil Willy a odešel.



     Po obrovském debaklu s Kvantově oscilačním prachovým dezintegrátorem byl Henry Presny opět povolán před stále ještě přežívající hlavy nejbohatších států.
     "Tak co, pane Presny, nějak se vám to s tou záchranou nepovedlo, viďte," přivítal Henryho posměšně japonský prezident.
     "Pánové, já se Vám velice omlouvám. Vím, došlo k neomluvitelnému omylu, ale já to napravím. Já Zemi zachráním. Dejte mi ještě jednu šanci."
     "Ještě jednu šanci. Jak si to představujete? Myslíte, že se budete pokoušet o záchranu donekonečna?" vybuchl ruský vládce.
     "Pánové, já vím, že jsem zklamal, ale já tu šanci musím dostat. Vždyť je to i ve vašem zájmu."
     "Je sice hezké, že se staráte o naše zájmy, ale my potřebujeme výsledky a to rychle. Lidé se bouří a brzy dojde k totálnímu chaosu. Například v Turecku se lidé už vzbouřili. Přestali věřit sladkým slibům a vrhli se na vládu jako včely na med."
     "Pánové, dali jste mi lhůtu dva měsíce. Do konce termínu zbývá ještě několik dní. Dejte mi je a já vám dokáži, že si zasloužím vaši důvěru."
     "Tak dobrá, máte je mít, ale ani o den déle. Pokud se vám do té doby nepovede zachránit svět, budete muset své neúspěchy vysvětlit našim voličům. Lidé, kteří kvůli vaší neschopnosti hladoví, si vás jistě rádi vychutnají," rozhodl americký prezident a tím byla audience ukončena.
     Presny se znovu navrátil do vědeckého střediska. Po minulém neúspěchu s Kvantově oscilačním prachovým dezintegrátorem se rozhodl neriskovat s žádným složitým řešením. Teď už si žádný nezdar nemohl dovolit. Dlouho se prohraboval haldou ztřeštěných návrhů od šílených vědátorů, až nalez jeden, který vypadal vcelku rozumně. Jednalo se o obří vysavač. S vysavači měl Henry osobní zkušenost a věděl, že fungují. Navíc na vysavači není nic složitého. Rozhodl se proto nápad s velkým luxem realizovat. Dokonce i termínově to vycházelo, neboť firma Eletrolux již jeden obří vysavač vyrobila. Používala ho pro reklamní účely. Stačilo jen zamontovat motor, vyrobit sáček a bylo hotovo.
     Najít pohon k tak velkému monstru nebylo jednoduché. Musel být použit ten největší lodní motor na světě. Henry nenechával nic náhodě a vše osobně kontroloval. Celý projekt vypadal velice nadějně. Provedené zkoušky potvrdily skvělou účinnost vysavače. K chybám nemohlo dojít, neboť vysavač vysál všechny mouchy z okolí dvou kilometrů. Nastalo slavnostní spuštění. Henryho se zmocnily obavy a ze strachu přivřel oči. Jeho obavy byly zbytečné. Motor naskočil a rozběhl se do pracovních obrátek. Hubice vysavače začala nasávat prach. Lidé začali jásat. Henrymu spadl kámen ze srdce. Obří papírový sáček však nevydržel nápor prachu a praskl. Všechen vysátý prach prudce vylétl opět do atmosféry.
     Asi nebylo nejmoudřejší zadat výrobu odsouzencům z nedaleké věznice. Rozvířený prach se dostal i tam, kam neměl. Nejhorší na tom bylo, že se dostal i do ložisek vysavače. Ta se v celkem krátké době zadřela. Motor nevydržel zvýšenou námahu a vybuchl. Radostná nálada se vypařila jako mávnutím čarovného proutku. Neúspěch vyvolal projevy nevole. Mezi přítomnými diváky došlo k několika potyčkám. Dav se dostal do varu. Bylo potřeba několika zásahových jednotek k uklidnění vzbouřenců. Henry Presny sklonil hlavu a smutně odcházel z místa činu. Věděl, že jeho kariéra je u konce. Tolik práce mu to dalo, aby se dostal tak vysoko, a pak mu všechno pokazí jeden jediný pytlík. Navíc v skrytu duše věděl, že to není všechno. Něco mu našeptávalo, že chmurná proroctví, kterým se před tím jen vysmíval, se začínají naplňovat. Cítil, že mu někdo oplatí všechny nečestné činy, kterých se dopustil při cestě za mocí. Dokonce přesně věděl, kdo bude tím mstitelem.



     Po tomto neúspěchu chtěli mocní Presnyho odvolat a náležitě potrestat, jenže ten dobře věděl, co od nich může očekávat, a tak se raději nenápadně vytratil ze scény. Někam zmizel a nebyl k nalezení. Dobře udělal, neboť nebylo jisté, zda by přežil zlobu, kterou svým neúspěchem vyvolal. Vládcové horečně přemýšleli, kým ho nahradit. Po dlouhých a ostrých výměnách názorů se shodli na tom, že pokud má být provedena opravdová změna, bude nejvhodnější na místo dosadit Henryho největšího odpůrce. Z informačních zdrojů věděli, že největší výhrady proti rozhodování bývalého předsedy měl Rakušan Oswald Sykora, a tak mu dali šanci. Bylo to svým způsobem šťastné rozhodnutí, neboť Sykora byl do funkce povolán krátce po setkání s Willy Kruegrem.
amber.zine futura sci-tech sci-fi kultura mimo

Amber Crew