amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
amber
interakce
historie
crew
ego
BTW

Armabeton 2
[20/25]
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [tisk]

Doctor H & Zikfryd


     Vraťme se k záchranným akcím ostatních států. Netradiční řešení přišlo z Afriky. Zde se hned na počátku ochlazování spojili dva nejvýznačnější šamani. Prvním byl všem známý pygmejec U-Mej Hu-Bu. K němu se připojil neméně slavný náčelník Gufero z Ghany. Společně se odebrali do jedné malé oázy na Sahaře a pokusili se o megalomanskou verzi klasického zaříkadla proti špíně. Už jenom tvorba zaklínadla postavila na hlavu všechny dosavadní poučky o čarování. Dokonce se jim povedlo matematicky formalizovat všechna dosavadní zaklínadla. Za tento teoretický přínos byli oba později oceněni Belzebubovou cenou. Díky matematizaci kouzel mohla být kouzla optimalizována. A později, po dokonalém rozpracování této teorie, bylo možné zjistit, jaký bude výsledek kouzla. To umožnilo vznik průmyslové magie, jež pak obyvatelstvo zásobovala kouzelnými výrobky.
     Tak daleko se však naši mágové ještě nedostali. Pro ně bylo převratné, že odhalili do té doby pouze tušený princip cyklického zesilování kouzla. Což znamená, že čím vícekrát je kouzlo opakováno, tím je silnější. Po vypracování zaklínadla se pustili do realizace. Na malé plošině, nedaleko opuštěné oázy, uplácali z písku sošku boha čistoty. Okolo tohoto symbolu vytýčili velikou kružnici a po té pak chodili a prováděli složité zaříkávaní. Tak složité zaříkadlo nebylo na této planetě ještě prováděno, proto všichni s napětím očekávali výsledek. Po dlouhé době ukončili šamani svou litanii, a pak se to stalo. Zdvihla se mohutná písečná bouře, která trvala devět dnů. Během této doby obletěla celou zeměkouli. Výsledkem tohoto cyklónu bylo zvýšení prachu v ovzduší o 18,6%.
     Pozdější magickou analýzou bylo zjištěno, že dané kouzlo mělo sinusový průběh a výsledek zaříkání se měnil pravidelně od totálního vyčištění k totálnímu znečištění. Bohužel bylo kouzlo ukončeno ve špatné fázi, a tak se výsledku nemůžeme divit. Když náčelníci uviděli otřesný výsledek svého snažení, pustili se hned do dalšího zaříkávání, aby svou chybu napravili. Tentokrát se jednalo o kouzlo ještě náročnější, neboť při něm nestačila obyčejná chůze jako při tom minulém. Mágové nyní skákali, metali salta, kouleli sudy, dělali kotrmelce a všelijak jinak ještě vyváděli. Náhodný pozorovatel mohl spatřit netradiční scénu, která připomínala šílencův pokus o absurdní drama. Co by tak obrovsky složité a mocné kouzlo způsobilo, bohužel nevíme, neboť oba čarodějové po určité době zcela vyčerpáni upadli do komatu. Díky tomu nebyla vyslovena závěrečná formule, která by kouzlo aktivovala. Kouzlo nebylo vykonáno a nahromaděná magická energie časem samovolně vyprchala. Mnozí lidé tento výsledek přivítali s opravdovou radostí. Po předchozích neúspěšných pokusech měli z výsledku kouzla opravdový strach.
     Po debaklu šamanů se lidstvo pokorně navrátilo k vědě. Logické myšlení dostalo znovu šanci. Vědci vycítili příležitost rehabilitace a pustili se do problému s nebývalým nasazením. Výsledkem byly velice netradiční projekty. Značně zajímavý a na první pohled nadějný byl návrh Američanů. NASA totiž přišla s geniálně jednoduchou myšlenkou zvýšení rotace Země. Následkem tohoto urychlení by byl veškerý prach odstředivou silou odmrštěn do pustého vesmíru. Plán měl jen jednu drobnou závadu, žádný z vědců nevěděl, jak zrychlit otáčení planety. Všichni ale věřili, že se jim brzy podaří tento drobný detail odstranit. Stačí jen mít pořádnou kliku. Nakonec vše dopadlo jinak. Kontrolní propočty ukázaly, že by neodletěl jenom prach, ale i střechy, popřípadě i celé budovy. Nikomu se nechtělo přijít o střechu nad hlavou, obzvláště v situaci, kdy venku panoval nechutný mráz, a tak byl tento slibný projekt zastaven.
     Čína opovrhla složitými přístroji a vymyslela v této zemi snadno realizovatelné řešení. Nařídila všem svým občanům, aby chytali volně poletující prach do svých čepic. Nápad by jistě fungoval, ale muselo by zůstat jen u tohoto plánu. Čínští vládcové se však začali obávat chaosu. Jejich mozkům se vůbec nelíbila myšlenka, že by si mohl každý mávat čepicí, jak by chtěl. Proto bylo nařízeno, že mávání bude přísně organizováno. Pomocí veřejného rozhlasu bylo občanům synchronně nařizováno, co mají dělat. A tak jednoho dne obyvatelé celé Číny zaujali své pozice na předem připravených značkách. Na příkaz se postavili do pozoru a připravili si ruku s čapkou. Na další pokyn všichni máchli rukou jedním směrem. Následkem toho se zdvihl takový uragán, že to svět ještě neviděl. V Číně to povalilo všechny domy. Byl to takový vichr, že smetl i vládu. Ta totiž stála na balkoně vládního mrakodrapu a sledovala své poslušné obyvatelstvo. Uragán zacloumal budovou a povalil ji jako krabičku sirek. Balkón se přitom utrhl a vesele poletoval vzduchem. Po několika dnech přistál i s funkcionáři v rovníkové Africe. Obyvatele černého kontinentu koukali na nově příchozí, jako by spadli z nebe. Jejich noví bohové se jim strašně líbili. Krásná zavalitá těla připadala vyhublým domorodcům naprosto skvostná. Obliba bohů dosáhla takového stupně, že všichni shodně usoudili, že jsou prostě k sežrání. A tak smutně skončil Velký čínský pokus. Pro prosté obyvatele Číny dopadl v podstatě pozitivně. Diktátorská vláda byla smetena a občané mohli začít budovat demokracii na troskách bývalého státu.
     Ani Francie nemohla zůstat pozadu. I ona se pokusila zachránit svět. Zajímavé je, že čest státu nezachraňovali státem placení vědci, ale soukromá firma. Vědecké ústavy totiž poté, co v zemi zavládla zima, přestaly fungovat. Může se to na první pohled zdát podivné, ale když si uvědomíme, že vlivem mrazu zamrzlo téměř všechno víno, je zcela pochopitelné že nic jiného se nedalo očekávat. Vědcům zkrátka vyschl pramen inspirace. Prostí lidé se zprvu vzbouřili a chtěli neschopné badatele zavřít do Bastily, ale když se dozvěděli příčinu selhání, tak učencům odpustili a sami uznali, že za tak zlých podmínek se vynalézat nedá. Aby dokázali, že se na ně nezlobí, uspořádali pro ně z posledních zásob večírek.
     Východisko se objevilo ze zcela nečekané strany. Firma LePik přišla s geniálním řešením. Tento gigantický koncern navrhl polévat prach shora lepidlem. Prach by se slepil do shluků, které by vlastní vahou začaly padat na zem. Při pádu by slepené hrudky shořely v atmosféře. Výpočty ukázaly, že je nutné použít vteřinové lepidlo, jinak by vznikaly shluky příliš velké. Takové chumáče by nestačily shořet a ohrožovaly by bezpečnost lidí. Naštěstí ve výrobním programu LePiku bylo lepidlo s požadovanými vlastnostmi. Navíc firma šla do této záchrany Země velmi velkoryse a celý projekt pojala jako velkolepou reklamní akci. Z tohoto důvodu byla raketa s nákladem lepidla postavena ve tvaru obrovské tuby. Národní hrdost Francouzů stoupla o milión a půl procenta. Každý správný Francouz nosil placku s nápisem "Kdo nelepí s námi, lepí proti nám." A ti,co ji nenosili, ti to měli pěkně polepené.
amber.zine futura sci-tech sci-fi kultura mimo

Amber Crew